Szerencse fel!
Hűség, siker, gazdagság - mindenkori kabaláink
Szilveszteri hagyományok - újévi szokások

Mindenki a maga szerencsejének a kovácsa, tartja a szólás.
És nem véletlenül. Mégis sokan vagyunk, akik talizmánt, amulettet vagy más szerencsehozót hívunk segítségül, hogy befolyásoljuk vele sorsunkat.


 

Ritka lelet

Egyáltalán nem könnyű négylevelű lóherére lelni. Ám ha mégis sikerül, tényleg szerencsét hoz? 

Biztos, ami biztos, érdemes jól megőriznünk - akár a családi bibliában, akár a cipőnkben. 

Ha pedig a hajadonok találnak négylevelű lóherét, jó, ha tudják, hogy az első férfiú, akivel az új évben találkoznak, a férjük lehet!


 

Kéményseprő

Valamikor egy eltömődött kémény nagy csapást jelentett a ház népére: nem lehetett fűteni, és főzni sem tudtak az asszonyok. Ha a kéményseprő ebben a vészhelyzetben tisztította a kéményt, újra visszatért a boldogság és a szerencse: ismét lehetett tüzet gyújtani a kályhában, kemencében, és hamarosan meleg étel is került az asztalra.


 

Oltalmazó patkó

A lópatkó időtlen idők óta klasszikus szerencsehozónak számít: megóvja tulajdonunkat minden rossztól. Ügyeljünk azonban arra, hogy minden U alakban akasszuk fel, nehogy a szerencse kipotyogjon belőle. Sok gépkocsivezető hisz abban, hogy a járműve rendszámában szereplő U betű megvédi a balesetektől, második pedig ugyanezért szerencsepatkót szerelnek az autó hűtőrácsára.


 

Akinek malaca van...

A görögöknél és a rómaiaknál a disznó elsősorban szaporasága miatt lett a gazdagság és a jólét jelképe. Aki sok disznót, malacot tartott, annak mindig volt mit ennie. Manapság arra az emberre mondjuk, hogy "disznó szerencséje" vagy "malaca" van, akit váratlanul nagy szerencse ér.


 

Kívánságcsont

Az angolok wishbone-nak, azaz kívánságcsontnak nevezik a csirke mellcsontjának ezt a darabját, s ahogy mi, magyarok is, régtől fogva játékra használják. A játék mindössze abból áll, hogy asztaltársaságunknak nyújtjuk a csont egyik végét, és miközben kettétörjük, gondolunk valamire. Annak a kívánsága teljesül, akinek a csont nagyobbik része jut.

Pezsgő

Szilveszterkor nem hiányozhat a pezsgő sem, tessék időben beszerezni, legegyszerűbb online, pl. az iDrinks webáruházban!

Minden jót, sok szerencsét kíván az új évre a Szilveszter-kereso.hu! BUÉK!